نقش دولت‌ ها در تعمیق تنش آبی-راهبرد معاصر
بارش برف و باران از روز یکشنبه آغاز می‌شود راز خشک شدن ۷۰ درصدی دریای مدیترانه! انتقاد پلیس از خاموشی چراغ‌های راهنمایی و رانندگی: قرار بود برق چراغ‌های ۳۰ تقاطع قطع نشود، اما خبری نشد وضعیت آب و هوا، امروز ۲ آذر ۱۴۰۳ / آغاز بارش‌ها از دوشنبه با ورود سامانه جدید تاریخ برگزاری کنکور مشخص شد: نوبت اول؛ ۱۱ و ۱۲ اردیبهشت، نوبت دوم؛ ۵ و ۶ تیر وزیر علوم: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند؛ این عدد نگران کننده‌ای است کشف محموله‌های بزرگ موادمخدر صنعتی در مرز‌های ایران و افغانستان پرونده سهمیه‌های کنکور در مسیر اصلاح/ اختصاص سهمیه به مدارس دولتی و دهک‌های پایین پلیس راه: آزادراه تهران - شمال بازگشایی شد | جاده چالوس همچنان بسته است هواشناسی: وزش باد شدید، کیفیت هوای تهران را بهبود می‌بخشد متلاشی شدن باند ۶ نفره گروگان‌گیر / رهایی گروگان اتفاق هولناک در بیمارستان؛ به جای پای راست، پای چپ را قطع کردند سرپرست پلیس راه مازندران: مسدودیت کندوان تا روز شنبه ادامه دارد انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه انفجار پیجرهای لبنان در ایران صدور کیفرخواست برای مدیر عامل معدن زمستان یورت
اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست در گفت‌وگو با راهبرد معاصر بررسی کرد؛

نقش دولت‌ ها در تعمیق تنش آبی

اسماعیل کهرم، کارشناس و فعال محیط زیست در خصوص مشکلات تامین آب در برخی از مناطق کشور گفت: وقتی روسای جمهور قبلی، منطقه‌ای فکر کردند و خواستار انتقال آب به شهرهای زادگاه خود برای توسعه صنعتی بودند و تفکر منافع ملی نداشتند، نباید از وضعیت جاری کشور متعجب شد. متاسفانه  تصمیمات غلط دولت‌ها در دهه‌های گذشته باعث از دست رفتن پوشش گیاهی و سفره‌های آب زیرزمینی شده است و خود را به صورت یک بحران در تامین آب شرب نشان می دهد.
اسماعیل کهرم؛ کارشناس محیط زیست
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۶ - ۲۸ تير ۱۴۰۰ - 2021 July 19
کد خبر: ۹۵۷۵۹

نقش دولت‌ در تعمیق بحران آب

 

به گزارش راهبرد معاصر؛  تامین منابع آب شیرین پایدار به یک معضل در بسیاری از مناطق کشور تبدیل شده است. افزایش جمعیت، رشد مصارف صنعتی و کشاورزی، از یک سو و از سوی دیگر تغییرات اقلیمی زمین و افزایش دما باعث بروز خشکسالی‌هایی طولانی شده است که به مشکلات مربوط به کمبود آب دامن زده است. سال آبی جاری در ایران یک از کم‌آب‌ترین سال‌ها در چند دهه گذشته بوده است و در نتیجه مشکلات و کاستی‌های مدیریت آب خود را بیش از سال‌های گذشته نشان داده است. اسماعیل کلهر، کارشناس و فعال محیط زیست اعتقاد دارد که نگاه بخش روسای جمهور سابق، عدم تامین منابع مالی برای پروژه‌های آب و مدیریت غلط، تامین پایدار آب را به یک مشکل فراگیر در کشور تبدیل کرده است و دولت آینده باید واکنش فوری نسب به حل این مشکل داشته باشد.

 

بحران بی‌آبی مساله ای نیست که رسانه ها از آن نگفته باشند و نظر مسوولین امر را بدان جلب نکرده باشند، بلکه موضوعی است که بارها وبارها در سال های گذشته جزیی از قلم فرسایی رسانه ها بوده تا دولت ها را متوجه عواقب مدیریت غلط و بی فکری در این زمینه کنند. بی تفاوتی نسبت به مساله مهمی به نام تامین مایه حیات که با به خطر افتادن محیط زیست، جان موجودات زنده و انسان ها در ارتباط است امروز موجب اعتراضاتی در مناطقی از جنوب کشور شده که راهبرد معاصر به دلیل  وظیفه ذاتی اطلاع رسانی و بازنشر مشکلات مردم و ارائه راهکار برای حل مشکلات به وجود آمده با اسماعیل کهرم بوم شناس و کارشناس محیط زیست درباره بحران بی آبی در مناطقی از جنوب کشور ودر کل تمامی ایران اسلامی و راهکارهای آن پرداخته که ماحصل آن در ادامه بحث آمده است.

 

اسماعیل کهرم بوم شناس و کارشناس محیط زیست با انتقاد نسبت به مدیریت محیط زیست و اعتراضات بحران بی‌آبی در جنوب کشور گفت: مشکلات آبی امروز ناشی از مدیریت بلند مدت منابع آبی است و هر گونه بحران محیط زیستی مثل بحران بی آبی را نمی توان به صورت صددرصد به مساله جغرافیایی و خشکسالی نسبت داد؛  چرا که عرض جغرافیایی اروپا و بسیاری از شهرهای آمریکا برابر با عرض جغرافیایی خوزستان، اهواز، امیدیه ،آبادان است درحالی که این کشورها مشکلات بحران های بی آبی ما را ندارند.

 

وی با اشاره به سخن یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در موضوع مدیریت محیط زیست و منابع آبی بیان داشت: در خبرها از قول یکی از نمایندگان مجلس بر نکته مهمی تاکید شده بود که آنچه امروز به عنوان بحران های زیست محیطی و کمبود منابع آبی داریم ناشی از سیاست‌گذاری‌های غلط کسانی است که تبحر و تخصصی در زمینه آب نداشته‌اند. قطعا این سخن درست است و از سال های گذشته کارشناسان محیط زیست درباره بحران های آتی ناشی از سوء مدیریت ها به مسوولین هشدارهای لازم را دادند اما متاسفانه مسوولین هیچ گاه به هشدارهای کارشناسان توجه نمی‌کنند.

 

کهرم درخصوص فقدان زیر ساخت‌ها برای تامین منابع آبی بخصوص آب شرب و آب کشاورزی برای مناطق مختلف کشور به‌خصوص شهرهای جنوبی کشور گفت: مشکل خشکسالی و کمبود بارش در فصل تابستان نمود بیشتری نسبت به فصل زمستان دارد. بارش های فصل زمستان، مساله را تا حدی کمرنگ‌تر می‌کند اما بحران بی‌آبی و عدم تامین منابع آبی برای شهرهای مختلف کشور از جمله مناطق جنوبی به قوت خود باقی می‌ماند. در شرایطی که مردم ما تشنه هستند دولت ها برای تامین آب شرب کمترین زیر ساختی فراهم نکردند، ضمن اینکه در فصول بارندگی نیز شاهد بالا آمدن فاضلاب های شهری در شهرهای جنوب کشور و یکی شدن فاضلاب با آبی بودیم که مردم بالاجبار آن را سر سفره خود می برند.

 

وی در ادامه با انتقاد از عملکرد دولت گفت: بحران های این روزهای کشور نشان می دهد دولت‌ها برای مساله مهمی به نام تامین آب کشور هزینه لازم را نکرده‌اند، در حالی که از کشور ثروتمندی مثل ایران انتظار تامین آب کمترین انتظار برای رعایت حقوق ملت است. آب عنصر و مایه حیات انسان به شمار می رود، مساله ای نیست که بتوان از کنار آن بی‌توجه عبور کرد.

 

اسماعیل کهرم گفت: دولت باید از سال‌های گذشته اهتمام جدی به کانال‌کشی آب، ساختن آب انبارها و لوله کشی های به روز و مدرن می داشت تا آب سالم را به دست مردم برساند، اما از نظرات کارشناسان استفاده نکرد. آقای جهانگیری در آخرین روزهای کاری دولت مدعی است با سیلی صورت خود را سرخ نگه داشتیم چرا که منابع مالی خوبی برای هزینه نداریم، خوب این موضوع نافی مسئولیت دولت نیست و باید منابع خود را مدیریت می‌کرد.

 

اسماعیل کهرم کارشناس محیط زیست برای فائق آمدن بر مشکل بی آبی به چند راهکار اشاره کرد و گفت: دولت سیزدهم باید به سرعت سرمایه گذاری های زیادی در بخش آب صورت دهد، یعنی با ساختن آب انبارها و  راه‌اندازی شبکه‌های آبیاری، ایجاد کانال‌های بتنی برای انتقال آب در زیر زمین و خریداری پمپ های قوی برای انتقال آب، قدم هایی بردارد و کم‌کاری دولت‌های گذشته را جبران کند

 

وی در این باره توضیح داد: دولت باید بداند آنچه امروز در زمینه حل مشکل بی آبی انجام می دهد در کمترین زمان از پنج تا ده سال آینده نتیجه می دهد. دولت باید سیاست های درستی برای مراتع و انتقال آب به صفحات زیرین زمین و پر کردن سفره آب های زیر زمینی داشته باشد. هرگونه حفر چاه باید ممنوع شود؛ چرا که این اقدامات، اهواز و خوزستان را با بحران جدی بی‌آبی مواجه کرده است. نشست زمین و تهی شدن سفره‌های آب زیر زمینی باعث شده، حتی در هنگام بارش باران آب در خاک نفوذ نکند و از بین برود.

 

این کارشناس محیط زیست با انتقاد از سیاست انتقال آب به مناطق کویری کشور گفت: وقتی روسای جمهور قبلی، منطقه‌ای فکر کردند و خواستار انتقال آب به شهرهای زادگاه خود بودند و تفکر منافع ملی نداشتند، نباید از وضعیت جاری کشور متعجب شد. روسای جمهور باید مورد مواخذه قرار بگیرند که چرا ملی فکر نکردند. متاسفانه نه مردم جنوب ایران، بلکه همه ملت ایران چوب تصمیمات غلط دولت‌ها را می خورند که اینگونه خود را در از دست رفتن پوشش گیاهی و سفره‌های آب زیرزمینی و بحران بی آبی و تشنگی انسان، حیوان و طبیعت خود را نشان داده است.

ارسال نظر